Technický popis
Sila jsou používané zejména pro skladování vlhké kukuřice, siláže, senáže a suchého zrna. Kukuřice, siláž a senáž jsou v silu konzervovány kyselinou mléčnou vzniklou působením mléčných baktérií za podmínek bez přístupu vzduchu a současného vzniku CO2. Kyselina mléčná, která mimo jiné působí jako konzervant a snižuje pH na 4-5, podporuje také chuťové vlastnosti krmné směsi, která se tím stává atraktivnější pro zvířata. U kukurice vzniklý kysličník uhličitý se jímá ve zvláštním vaku a při postupném odběru zrna se využívá tento CO2 k doplnění volného prostoru v sile a zabraňuje tak přístupu kyslíku, který by znehodnocoval zrno při skladování.
Silo je šroubováno z plechů s povrchovou úpravou odolnou vůči působení kyseliny mléčné. Celé silo je hermeticky uzavřeno. Jednotlivé plechy jsou šroubovány a utěsněny speciálním tmelem rovněž odolným vůči danému prostředí. Kónusová střecha je rovněž šroubovaná a utěsněná. Ve vrchlíku je umístěn kontrolní otvor, pojistný přetlakový a podtlakový ventil, otvor pro plnění, případně automatický ventil pro plnění. Ve střeše může být napojení na vyrovnávací vaky CO2.
U sil na suché zrno je vyžadováno, aby neprobíhaly v materiálu další biologické procesy, proto musí být uskladňované v suchém stavu.
Vybavení sila:
- výstupní žebřík - žárově pozinkováno
- revizní vstup - žárově pozinkováno
Sila na kukuřici a suché zrno:
- nerezová výsypka
- šnekový dopravník
Plnění sila z příjmového koše může být zajištěno dvěma způsoby:
- pneumatickým dopravníkem - bývá často automatizován s uzávěry ventilů pro naskladňování, případně vyprazdňování
- šnekovými, korečkovými a pásovými, případně gravitačními dopravníky u sil pro kukuřici a zrno
Výhody použití sil:
- ekologicky nezatěžuje životní prostředí skladováním ve fólii
- může se plynule navázat na krmicí linku a není potřebná mobilní dopravní technika
- zrno se odebírá v pořadí od nejstaršího, tj. při naskladňování není potřeba silo úplně vyprázdnit
- jednoduchá obsluha naskladňování a vyskladňování
Kapacitní řady typových sil jsou uvedeny v tabulkách.